top of page
Writer's pictureJussi Olavi Jokinen

Näin teet kehittämisestä helpompaa

Päivitetty: 28. syysk. 2022



Onko kehittäminen pakollista ja pahanmakuista? Viisi vinkkiä millä teet siitä helpompaa.


Miksikö kirjoitan tämän? Koska väitän, että ihmislähtöinen kehittäminen on uusi normaali ja haluan perustella väitteeni sinulle, jotta sinä voisit menestyä siinä mikä sinulle on tärkeää. Autan sinua rakentamaan kannattavampaa liiketoimintaa, rakastettavan brändin, toimivan julkisen palvelun, innostavan työyhteisön tai vaikka perheen, jossa kuunnellaan toinen toisiaan.


  • Ihmislähtöinen - Mitä se on?

  • kehittäminen - Mitä se on?

  • on uusi normaali - Miten niin?


Ota blogi seurantaan ja lue loppuun asti, niin lupaan vastata sinulle näihin kaikkiin kysymyksiin. Vastasin jo aiemmassa kirjoituksessa siihen mitä on ihmislähtöisyys. Ja jos menestyminen kiinnostaa, niin varaa ihmeessä myös ilmainen sparraus minulta tai kollegoiltani.


Mutta nyt - Mitä se kehittäminen on?



Sinussa pesii muutosvastarinta - Selätä se ja alat voittaa.


Kaikkialta huudellaan, että pitäisi kehittyä ja innovoida tai muuten kääntyy tuottavuuskäyrä laskuun. Ja olishan se niin kiva innovoida ja kehittää, mutta kun ei ehi, eikä jaksa, eikä ossaa. Resurssit ei riitä! Ahdistaa ja muutosvastarinta kaakattaa.


Siltä se joskus tuntuu. Aika kuluu arjen pyörittämiseen, eikä asioiden muuttaminen oikein jaksa kiinnostaa. Kehittäminen onkin siitä salaviekas laji, että siihen on piilotettu sisään myös muutos. Jotta kehitystä tapahtuu, on tapahduttava muutosta. Menestyvän kehittäjän täytyy muuttaa omaa toimintaansa ja opittava uusia tapoja. Hänen on johdettava henkilöstöään muuttumaan. Tiloja täytyy ehkä muuttaa, uusia hankintojakin pitää ehkä tehdä. Ja muutos on aina perseestä.


Muutos on perseestä, koska historiallisesti yksi tärkeimpiä ihmislajin selviytymisen keinoja on ollut laiskuus - siis toiselta nimeltään energiatehokkuus esimerkiksi aivokapasiteetin käytössä (aivojen toimintaan kuluu 20 prosenttia ihmisen energiasta). Ja muutos vaatii aina ponnisteluja aivoilta. Pyrimme muuttumaan mahdollisimman vähän, koska yritämme säästää energiaa. Kaavoihin kangistuminen olisi todella paljon helpompaa ja tuttu on myös turvallista. Jos mitään uutta ei tapahdu, ei tapahdu myöskään mitään pahaa.


Siksi onkin ihan ok tuntea vähän inhoa muutosta ja kehittämistä kohtaan. Muutos on vastoin vaistojamme. Mutta kyllä ennenkin oli pakko kehittyä, koska muuten naapuriheimo ajoi kehityksessä ohi ja sai kaikki mammutit saaliikseen. Sama pätee edelleen.


Jos mitään uutta ei tapahdu, ei tapahdu myöskään mitään hyvää. Muutokseen panostamasi energian vastineeksi saat voittoja ja menestystä. Ilman kehitystä ja muutosta niitä ei tule. Jokainen ymmärtää, että komeinkin linna rapistuu ja lahoaa, jos siitä ei pidetä huolta. Paraskin pikajuoksija tippuu palkintosijoilta, jos treenaamisen lopettaa kesken kauden.


Niinpä menestyvän kehittäjän on opeteltava sietämään muutosta ja laadittava itselleen suunnitelma. Voittoja tulee, kun jaksaa treenata.



Kehittämisestä voi tehdä helpompaa

Meillä päin onkin tapana sanoa, että kehittäminen on niin pitkän matkan juoksua, että se ei lopu koskaan. Kehittämisen täytyy siis olla osa arkea. Menestyvä kehittäjä ei voi ajatella, että nyt tämä kehittäminen on valmis ja nyt voi olla kehittämättä. Kehittämisen ei kuitenkaan tarvitse olla pahanmakuista pakkopullaa, kun se tehdään oikein.


Näin teet kehittämisestä helpompaa

Ihmislähtöinen kehittäminen maistuu makealta

Meilläpäin sanotaan myös, että koska ihmiset ovat vastuussa kehittämisestä, pitää kehittämisen olla ihmislähtöistä. Valmentajan on ymmärrettävä urheilijan tarpeet, talon rakentajan on ymmärrettävä talossa asuvan tarpeet. Sinun on ymmärrettävä sinun asiakkaasi tarpeet, jotta voit muuttaa omaa toimintaasi, työntekijöittesi toimintaa ja kumppaneiden toimintaa vastaamaan parhaalla mahdollisella tavalla asiakkaasi tarpeeseen.


Kehittäjän työ palkitaan lopulta menestyksellä, mutta myös tunteella siitä, että tarjoat ja toteutat palvelua, joka ratkaisee aidosti ihmisten ongelmia. Maailma muuttuu paremmaksi pieni pala kerrallaan ja se vaatii vain hallitun muutoksen toteuttamista. Sitä se kehittäminen on. Eikä se sitten olekaan enää niin perseestä.



 
Jutellaanko lisää ihmislähtöisyydestä ja sen merkityksestä nykypäivän kehittämistyössä?

Varaa ihmeessä aika veloituksettomaan sparraukseen, soita tai laita vaikka tekstari niin olen sinuun pian yhteydessä!



JUSSI OLAVI JOKINEN

Tehtaan Tyyppi

"Syväajattelija, jonka sanan säilä ja iskevä luovuus yllättävät kerta toisensa jälkeen." +358406841661 jussi@arctic-factory.com






54 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page